AJTÓTÁJÉKOZTATÓT TARTOTT AZ OPERATÍV TÖRZS: Akár 28 napon át is fertőzhet a koronavírus!!!

Spread the love

SAJTÓTÁJÉKOZTATÓT TARTOTT AZ OPERATÍV TÖRZS: Akár 28 napon át is fertőzhet a koronavírus!!!

Az emberek köhögésével, tüsszentésével vagy beszédével terjedő koronavírus az eddig feltételezettnél jóval hosszabb ideig életképes marad bizonyos felületeken. Erre a következtetésre jutottak – írja az MTI – azok az ausztrál tudósok, akik szerint akár 28 napig fertőzőképes lehet a vírus a bankjegyeken és mobiltelefonok képernyőin, vagy friss és fagyasztott élelmiszereken.

Az ausztrál nemzeti tudományos intézet kutatói összehasonlításképpen elmondták, hogy az influenzavírus 17 napig képes életben maradni szobahőmérsékleten sima felületeken.

A Virology Journal című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint magasabb hőmérsékleteken a vírus kevesebb ideig él, 40 fokon 24 órán belül elveszti fertőzőképességét. Mindez megmagyarázhatja a tömeges megbetegedéseket húsüzemekben és hideg tárolólétesítményekben. Miután világszerte több ezer dolgozó koronavírus-tesztje lett pozitív vágóhidakon és húsfeldolgozókban, korábban azt feltételezték, hogy a nedves, párás környezet és a hangos gépek miatti kiabálás okozta a fertőzés kitörését ezeken a munkahelyeken.